26.3.21


Мистецтво  є одним з найкращих засобів  для взаєморозуміння та зміцнення миру між країнами. Зважаючи  на це, Міжнародний інститут театру 1961 року запровадив святкування 27 березня як Міжнародного дня  театру. Це не просто  професійне свято майстрів сцени, це також свято для мільонів глядачів. Але можна з впевненістю сказати, що святом театру  стане будь - який день, якщо ви відкладете свої справи і підете на виставу. Хіба можна описати почуття, які охоплюють людину,  що спрямувала свій погляд на сцену? Піднімається завіса, і ми  переживаємо, страждаємо і радіємо разом з героями п'єси.  А що ви знаєте про театр? Пропоную вам познайомитися з цікавими фактами про цей вид мистецтва.

🎭 Перша згадка про театр датується 2500 роком до н.е. Перша театральна вистава була поставлена у Давньому Єгипті.

🎭 В античному грецькому театрі була людина - рабдух - яка палицею била тих, хто особливо буянив і заважав іншим глядачам дивитися виставу.

🎭В одному із театрів Іонії був особливий ряд для одноруких воїнів. Перед ними - ряд для лисих рабів. Здогадайся, яким чином аплодували воїни? Вони ударяли по лисинах рабів.

🎭 Початково акторами у грецькому театрі були винятково чоловіки. Вони могли грати по кілька ролей, жіночі в тому числі, використовуючи маски та костюми.

🎭 У римському театрі з'явилася завіса, яка не розходилася в боки і не піднімалася вгору, а опускалася донизу у спеціальну щілину в підлозі.

🎭 Мельпомена - муза трагедії, театральна муза. Вона одна із 9 дочок Зевса і Мнемосіни. Ії зображували високою жінкою у вінку з виноградного листя, у театральній мантії, з трагічною маскою в одній руці та мечем або палицею в іншій.

🎭 Перший театр у Києві був побудований у 1804 році. Зараз на тому місці знаходиться Український дім.

(Джерело: "Шкільна бібліотека, 2017, №2, С.69)

Немає коментарів:

Дописати коментар