4.8.22

 

5 серпня  святкує свій день пристрій оптичного сповіщення всіх діючих осіб дорожнього руху. За його допомогою регулюються всі транспортні напрямки в місті.  Цей пристрій - світлофор. Міжнародний день світлофора відзначається на честь події, що відбулася у 1914 році. Саме цього дня в американському місті Клівленді з'явився автоматичний світлофор. Представляю вам цікаві факти про триокого сторожа.
👉 В Європі світлофори почали встановлюватися в 1922 році, спочатку в Парижі, а потім в Гамбурзі.
👉   Перший світлофор в Україні  був встановлений в 1936 році у Харкові. Нині по всій території країни налічується близько чотирьох з половиною тисяч світлофорів.
👉    Не у всіх країнах світлофори світять звичним для нас кольором. Так, наприклад, в Японії сигнал, який показує,що можна продовжувати рух, не зелений, а синій. Але зараз, коли вчені довели, що зелений колір краще сприймається людиною, в країні висхідного сонця почали змінювати світлофори.
👉     У Берліні є світлофор, який показує не три звичайних сигналу: стій, приготуйся, йди. А цілих тринадцять. Орієнтуватися по такому пристрою складно не тільки водіям, а й пішоходам.
(За  матеріалами журналу "Шкільна бібліотека", 2020, №8-9)

Немає коментарів:

Дописати коментар