13.4.22



Леонардо да Вінчі - геніальний  італійський  вчений, дослідник, винахідник, художник, архітектор та інженер. 15 квітня - 570 років від дня його народження. Він - найвідоміший геній в усьому світі, якому, здається, підвладне було все.  Великі винаходи Леонардо да Вінчі  обігнали науку  на кілька років вперед. З деякими винаходами генія можна ознайомитися за допомогою інтерактивного колажу "Леонардо да Вінчі та його  винаходи".

Джерело: https://cutt.ly/BFPQNXA
Пропоную вам маловідомі  творчі надбання  талановитого майстра - його байки.
Бритва
В один прекрасний день, коли Бритва вислизнула зі своєї ручки, що служить їй ножнами, і лягла на підвіконня, побачила вона, як сонце заграло на її тілі. І, побачивши себе в цьому сяйві, великою гордістю сповнилася вона і так мовила сама собі, принижуючи своє ремесло: "Ніколи не вернуся я в цирульню! Хай зберігають боги від такого приниження мою сяючу красу! Що за нісенітниця повзати по намиленим підборіддям дурних селян? Низька робота! Чи для того створено моє тіло? Клянусь богами, ні! Дайно сховаюсь у затишне місце і проведу там своє життя в тиші та спокої"
Так вона і вчинила. Провівши деякий час у своєму притулку, Бритва в один прекрасний день знову вийшла на світ божий. Але тут, о жах,вона побачила, що стала схожа на стару заіржавілу пилу. Сонце вже не грало на ії нечистому тілі. марне було тепер ії каяття і марне голосіння. "О,я вчинила б розумніше, - стогнала вона, - коли б віддала своє гостре, а нині, на жаль, згублене лезо в служіння цирульнику!  Куди поділося  моє блискуче тіло?! Горе мені, ця огидна іржа підступно роз'їла його!" 
Те ж саме чекає всіх, хто прийде до неробства, замість того, щоб працювати. Вони знищать гостроту свого  розуму, іржа проточить його.

Кресало і Кремінь
Кремінь був невимовно здивований, коли Кресало почало обсипати його ударами, і ображено мовив: "Хто дав тобі право так чинити зі мною? Хто ти такий? Перестань, мені боляче!"
"Потерпи, друже, - відповіло Кресало, - і ти побачиш, які чудеса стануться від моїх ударів". Дослухавштсь до вмовлянь, Кремінь зібрав усі свої сили і почав терпляче переносити страждання. І ось він побачив, як з нього посипалися іскри, а з іскор утворився вогонь; він побачив, як діяла чудова сила вогню і які нові чудеса вона породжувала. Сенс символу розкрию я вам негайно: це - навчання.
Спочатку учень тріпоче і відвертається від учення. Але через короткий час він бере себе в руки і з великим терпінням і зразковим старанням здійснює  свою важку роботу. Так стає навчання великою силою і породжує чудеса.
Джерело: "Універсальна людина" епохи Відродження // Шкільна бібліотека.- 2017.- №3.- С.50

Немає коментарів:

Дописати коментар