10.1.21

 


12 січня ми відзначаємо 145 - річчя від дня народження Джека Лондона, американського письменника, автора пригодницьких романів, неймовірно працездатного("тисяча слів щодня"), приголомшливо талановитого, принципового автора, що володів неймовірною майстерністю.

За 17 років своєї літературної діяльності Джек Лондон створив 20 романів, 3 п'єси і понад 200 оповідань. Його твори розповідають про щиру дружбу між тваринами і людьми, тягу до пригод, про кохання.

Є  цікава історія про те, як хатину Джека Лондона ділили дві країни. На Алясці Джек Лондон провів сувору зиму 1897 - 1898 років. Джек захворів на цингу і йому довелося повернутися в Сан - Франциско. Повернувшись додому без золота, письменник привіз із собою інше багатство: щоденники із записами своїх вражень на Алясці. Не стань Лондон великим письменником, ніхто і не звернув би увагу на скромну хатину на березі струмка Гендерсона, де зимував невдачливий золотошукач.

В 60-х роках ХХ ст. місцевий листоноша знайшов на стіні хатини напис: "Джек Лондон, рудокоп, автор, 27 січня 1898". Про незвичайний  автограф  дізналися в усьому літературному    світі і відразу дві країни,США і Канада, заявили про свої права на хатину письменника. Після тривалих суперечок, було вирішено  розібрати будову і розділити колоди між двома країнами. З цих двох половин були зібрані дві хатини, одна з яких встановлена на батьківщині письменника в Окленді, а друа -  в невеликому канадському  містечку Доусон, який прославився знаменитою "золотою лихоманкою" наприкінці ХІХ ст.

    (За матеріалами журналу "Шкільна бібліотека")


Немає коментарів:

Дописати коментар